UCLL-studenten met De RuimteVaart aan tafel

7 mei 2024 | Blogbericht

Voor het derde jaar op rij gaan studenten van het derde jaar KMO & ondernemen in zee met een organisatie uit de buurt. Vijf studenten liepen twee dagen mee in de keuken van het sociaal restaurant De RuimteVaart in Leuven: groenten snijden, quiche maken, opdienen en afwassen,… Zo konden ze zich helemaal inleven in het project en waren ze optimaal voorbereid om een gedetailleerd businessplan te ontwikkelen om de organisatie minder afhankelijk te maken van subsidies.

 

De RuimteVaart en de Lions Club

Het verhaal ontstond bij de Lions Club Leuven met de vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat De RuimteVaart minder afhankelijk is van subsidies?’ Jan Lemmens: “Als serviceclub steunen wij sociale projecten in Leuven. De RuimteVaart is een prachtig project dat inzet om kansarmoede te bestrijden door onder andere een sociaal restaurant te organiseren. Dat restaurant wordt uitgebaat door mensen in kansarmoede, die creatief gebruik maken van voedseloverschotten en deze omtoveren tot een heerlijk en gezond menu voor iedereen die wil. Wie het niet breed heeft, betaalt een sociaal tarief. Anderen betalen het solidair tarief. Maar elk jaar is het een strijd om de eindjes aan elkaar te knopen. Met het project ‘Met de RuimteVaart aan tafel’ willen we daar verandering in brengen. Als subsidies en giften niet volstaan, moeten de eigen inkomsten omhoog. En daarvoor kijken we naar bedrijven in de buurt. We nodigen hen uit om met De RuimteVaart aan tafel te komen.”

UCLL stapt mee in het verhaal

Om het doel – de eigen inkomsten van De RuimteVaart verhogen – te bereiken, werd een samenwerking opgezet met UCLL en haar studenten. Niet om financieel bij te dragen, maar wel om hun kennis en engagement in te zetten. Julien, Ryan, Maarten, Senne en Milo gingen samen de uitdaging aan. Hun opdracht was duidelijk: stel een businessplan op voor De RuimteVaart om meer eigen inkomsten te genereren. Ze kregen daarvoor drie weken de tijd. De startmeeting met de stuurgroep zette hen meteen op de goede weg. Julien: “Met de stuurgroep was er een goede band. Zij hadden een duidelijke vraag, waardoor het voor ons makkelijk was om op die vraag in te spelen. De focus moest liggen op de bedrijven in de buurt en hoe we hen ertoe konden aanzetten om bij De RuimteVaart te komen lunchen.

De groep studenten werd in hun traject bijgestaan door lector en coach Tim Van Tilt. Met zijn expertise kon hij de studenten efficiënt begeleiden tijdens de korte periode van deze opdracht. Tim Van Tilt: “Er komt toch wel wat bij kijken voor de studenten. Wat is bijvoorbeeld een marktstudie en hoe pak je dat aan? Hoe stel je een goede bevraging op? Hoe maak je een financieel plan? Hoe breng je de vergaarde info en plannen over aan je opdrachtgever?

Niet zo simpel allemaal, maar deze studenten hebben dat echt prachtig gedaan. Hun businessplan was omvattend en gedetailleerd met een bevraging bij Leuvense bedrijven, productomschrijving, customer journey, … waarbij ze tot in de details gingen. Het was mooi om te zien dat de studenten interesse hebben voor een ander soort ondernemen, met name het sociaal ondernemen. Ik heb een echte purpose driven mindset gezien, de wil om impact te hebben. Het belang begrijpen van sociaal ondernemen om een antwoord te bieden op maatschappelijke uitdagingen, dat raakt aan de essentie van Service-Learning.”

“Het belang begrijpen van sociaal ondernemen om een antwoord te bieden op maatschappelijke uitdagingen, dat raakt aan de essentie van Service-Learning.” – Tim Van Tilt (lector UCLL)

Met de RuimteVaart in de keuken

Om zich helemaal te kunnen inleven in de wereld van de doelgroep, liepen de vijf studenten twee dagen mee in de keuken. Groenten snijden, soep maken, opdienen en afruimen stonden op het menu. Julien: “We kwamen in een aangenaam keukenteam terecht. We voelden ons welkom en werden al snel behandeld alsof we er al jaren werkten. Die persoonlijke contacten waren zeer waardevol en hebben er ook voor gezorgd dat we naast ons businessplan, nog een aantal andere ideeën naar voren konden schuiven. Het verhuren van de gebouwen aan kookclubs zou bijvoorbeeld extra geld in het laatje kunnen brengen.

Het sociale aspect als bonus

Milo: “Voor mij was het werken voor een echte doelgroep wel een grote stimulans om het goed te doen. Waar ik vroeger al eens stopte als het goed genoeg was, bleef ik nu doorgaan tot ik er echt helemaal achter kon staan.” Julien: “Voor mij was het leerrijk om voor een sociale onderneming te werken. Je merkt dat zij vaak die financiële visie niet hebben, en laat dat nu net hetgeen zijn dat in onze opleiding heel sterk aanwezig is.” Senne: “Het was een goede voorbereiding op wat ik in de toekomst hoop te gaan doen, consulting. Een organisatie met een vraag zo goed mogelijk proberen verder te helpen. Het sociale aspect was voor mij een bonus. Het gaf me extra voldoening. En als ik één boodschap voor de lezer mag meegeven: of je nu in Leuven woont of er een dagje gaat shoppen, ga eens langs bij de RuimteVaart aan de vaartkom. Je kan er heerlijk lunchen en je steunt er tegelijkertijd mensen in kansarmoede mee.” Freya Boelaert, coördinator bij de RuimteVaart: “Wij zijn altijd aangenaam verrast als we zien hoe studenten zich als vrijwilliger met volle  overtuiging inzetten in deze projecten en het resultaat mag er zijn. Ook onze mensen  zijn altijd blij om deze jongeren en studenten met open armen te ontvangen.”

Het primaire doel van de samenwerking tussen UCLL, De Ruimtevaart en Lions Club Leuven was om het sociaal restaurant van De RuimteVaart meer zelfbedruipend te maken. Daarnaast wil de serviceclub een verbindende factor zijn en een platform aanbieden aan studenten uit Leuven die zich willen engageren om de vele sociale projecten in Leuven te steunen. Dit project is dan ook een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking waarbij studenten met succes een leerrijk engagement kunnen opnemen in sociale projecten in Leuven. 

Liesbeth Nozy

Communicatie UCLL

 

Meer weten over service-learning aan UCLL? Neem een kijk je op https://www.ucll.be/nl/samenwerken/service-learning