Service-learning in hoger onderwijs – de samenleving als krachtige leeromgeving

Praktijkvoorbeelden

Circulair & sociaal ondernemen in de praktijk

Instelling: UCLL

Docent: Lotte Ovaere

Algemene info

Bachelor bedrijfsmanagement – KMO & ondernemen

Keuzevak

Aantal studiepunten: 5

Gemiddeld aantal studenten: 50

 

Voor het vak “‘Sociaal en Circulair Ondernemen in de praktijk’ werken derdejaarsstudenten KMO & Ondernemen gedurende drie weken in teams als consultant voor startups en vzw’s werkzaam in de circulaire & sociale economie. Studenten bestuderen het businessplan van de opdrachtgever, maken een klantenanalyse, voeren een (klein) marktonderzoek op maat uit, werken een concreet marketing- of communicatieplan uit en/of organiseren een event.

Met deze ervaring leren en ervaren studenten dat duurzaamheid en sociale gelijkheid hand in hand kunnen gaan door hun maatschappelijk engagement voor kwetsbare groepen. De studenten leren sociale en circulaire business modellen toepassen, systeemdenken en co-creëren. Daarnaast bouwen ze zelfstandig netwerken uit en contacten op met verschillende stakeholders in de circulaire en sociale economie.

De docenten coachen de studenten en begeleiden hen bij kritische reflectie. De consulting opdrachten bieden concrete oplossingen voor problemen van de doelgroep, die actief betrokken wordt. Het vak bevordert samenwerking tussen studenten en partnerorganisaties, wat bijdraagt aan een duurzamere en socialere maatschappij en het opbouwen van professionele netwerken. Partnerorganisaties profiteren van de kennis van studenten en bouwen een duurzame samenwerking op met UCLL.

Een greep uit de opdrachtgevers van voorbije academiejaren: Velo VZW, Wereldcafé Leuven, Okazi Kringwinkel Hasselt, Coeliakie VZW, en Stapje in de Wereld VZW.

“Voor mij was het werken voor een echte doelgroep wel een grote stimulans om het goed te doen. Waar ik vroeger al eens stopte als het goed genoeg was, bleef ik nu doorgaan tot ik er echt helemaal achter kon staan.” – Student

© Vlaams Netwerk voor Service-Learning in het Hoger Onderwijs | 2023
p/a UCSIA vzw, Koningstraat 2, 2000 Antwerpen