
Student van HOGENT aan het woord: De Katrol hijst leerlingen naar een hoger niveau
De studenten van de educatieve bachelor secundair onderwijs van HOGENT nemen in het tweede jaar 25u maatschappelijk engagement op. Op het einde van het semester schrijft elke student een persbericht als een onderdeel van de evaluatie. Dit persbericht werd geschreven door student LVDK, die een maatschappelijk engagement aanging bij De Katrol.
Sinds februari 2025 trok LVDK, student aan de opleiding ‘Educatieve bachelor secundair onderwijs’, wekelijks naar een gezin in Brakel. Via de organisatie ‘De Katrol’ bood hij ondersteuning aan huis – niet alleen aan het kind, maar ook aan het hele gezin. De stage liep van februari tot eind mei en gaf L. een unieke inkijk in hoe betekenisvol hulp aan huis kan zijn. Zijn ervaring deelt hij met ons.
Onderdeel van de opleiding
In het kader van het opleidingsonderdeel ‘Assistent in diverse contexten’ liep LVDK, student aan de Educatieve bachelor secundair onderwijs, een service-learning traject bij De Katrol. Deze organisatie zet in op ondersteuning van gezinnen die het moeilijker hebben door hen in contact te brengen met studenten die begeleiding bieden aan huis. De begeleiding richt zich niet uitsluitend op schoolse taken, maar tevens op het beschikbaar zijn als aanspreekpunt. Gedurende vier maanden ging L. wekelijks op huisbezoek bij een leerling uit het eerste jaar middelbaar onderwijs, M. Samen werkten ze aan huiswerkopdrachten, bereidden ze toetsen voor en oefenden ze extra op leerstof die moeilijk bleef hangen.
Vooral Frans bleek een struikelblok, een vak waarbij veel herhaling nodig is. De begeleidingen vroegen dan ook veel inspanning, niet alleen van M., maar ook van L. zelf, die telkens zocht naar manieren om de leerstof toegankelijk en motiverend te maken. De samenwerking bleek een proces van wederzijds leren. Zo boekten M. en L. op hun eigen manier langzaam maar zeker vooruitgang.
“Mijn rol als aanspreekpunt zorgde ervoor dat het gezin zich niet alleen geholpen voelde, maar ook gehoord.” – student LVDK
Kleine stappen, grote betekenis
Tijdens de begeleiding groeide de band tussen L. en M., en dat wierp vruchten af. Waar de jongen in het begin moeite had om taken af te werken en te slagen voor toetsen, begon hij dankzij de regelmatige ondersteuning steeds vaker goede punten te halen. Er is nog werk aan de winkel – zeker op het vlak van zelfstandigheid – maar kleine stapjes zijn nodig om een groot verschil te maken.
Armoede is meer dan een tekort aan centen
Tijdens de stage werd het voor L. duidelijk dat (kans)armoede niet altijd over geld gaat. In dit gezin was er een gebrek aan structuur, tijd en ondersteuning rond schoolse zaken. Ouders die zelf weinig binding hebben met het onderwijs, kunnen hun kinderen moeilijk bij huiswerk begeleiden. Net daar komt De Katrol tussen door een indicatie van een ouder of een melding van de school. De rol van L. als aanspreekpunt zorgde ervoor dat het gezin zich niet alleen geholpen voelde, maar ook gehoord.
Blik op de toekomst
L. heeft tijdens zijn stage ‘maar’ één leerling geholpen. “M. haalt nog steeds niet elke toets een tien op tien, maar is dat wel het doel? Wat ik wél zie, is dat er vooruitgang is. M. begrijpt nu misschien beter hoe hij moet studeren en durft vaker hulp te vragen. Mogelijk heb ik hem ook geholpen om zijn houding te veranderen”, vertelt L. “School is niet het belangrijkste. Er zijn nog belangrijke zaken in de wereld.” Eén kind helpen lijkt misschien weinig, maar als meer studenten zoals L. zich engageren, kunnen we samen een verschil maken voor veel kinderen. Ondersteuning hoeft niet groots of perfect te zijn om betekenisvol te zijn.
Petra Steenhout
Lector Onderwijskunde
Meer weten over de HOGENT?
Neem een kijk je op www.hogent.be
